Prezidenţialele din SUA şi comunismul polonez, în prim-plan
Filmele cu puternice accente sociale au secţiuni rezervate
Odată cu ediţia cu numărul 18, care se desfăşoară între 25 şi 29 noiembrie, Festivalul Internaţional de Film DaKINO se reinventează. “Acum se va afla ce va deveni DaKINO. Pentru că este vorba de majorat, este vorba de o schimbare majoră”, a declarat ieri, la o conferinţă de presă, Dan Chişu, directorul onorific al evenimentului. “Cristina Hoffman mi-a propus să dăm o altă faţă festivalului. DaKINO rămăsese cel mai longeviv eveniment, pierzând din suflu”, a mai spus Chişu, adăugând că “politica în documentare este mai interesantă decât politica de pe plaiuri dâmboviţene”.
“Anul acesta este un an politic. Pentru mine politica avea un aspect mai larg. Secţiunea paralelă Black Community era creată cu perspectiva întrebării dacă Obama va fi sau nu va fi preşedintele Statelor Unite”, punctează Hoffman, directorul festivalului. Intenţiile organizatorilor sunt clare: întreaga ediţie poartă titulatura Entertaining Politics.
Chiar şi aşa, tematica producţiilor prezentate publicului este mult mai vastă. Nunţi, muzici şi casete video, de Tudor Giurgiu, şi Ciobanul zburător, de Cătălin Muşat, se numără printre filmele româneşti incluse în competiţie. Pelicula lui Giurgiu, un documentar de 52 de minute despre industria de nunţi neaoşă, va rula în avanpremieră la DaKINO, pe 26 noiembrie, şi avea premiera oficială la HBO, o zi mai târziu. Ciobanul zburător a fost realizat în cadrul Aristoteles Workshop, în 2007, şi a primit o menţiune la Festivalul Internaţional de Film de la Locarno de anul acesta. Lista de documentare româneşti aflate în competiţie la DaKINO este completată de TEG, de Andrei Dobrescu, şi Blocul Mociorniţa, de Tudor Chirilă. Ai noştri au concurenţă din Germania, Statele Unite, Coreea şi Iran.
În competiţia