Hoţii cibernetici specializaţi în fraudarea cărţilor de credit pe internet au cauzat pagune de peste cinci miliarde de dolari în ultimul an, conform unui raport eliberat de compania de consultanţă Symantec, scrie BBC.
Symantec a calculat suma totală a fraudelor descoperite într-un an al economiei subterane a internetului. Numerele de cărţi de credit au fost cele mai populare elemente scoase la vânzare, ele reprezentând 31% din fraudele efectuate. Pe locul doi în clasamentul mărfurilor oferite pe cananlele ilegale de pe internet au fost detaliile bancare (20%).
Suma de 5.3 miliarde de dolari a fost obşinută prin multiplicarea fraudei medii provocate cu ajutorul unei cărţi de credit furate, 350 de dolari, cu cele mai multe milioane de astfel de obiecte puse la vânzare pe internet şi observate de Symantec. În mod similar, dacă hoţii cibernetici ar fi jefuit toate conturile bancare, observate de raportul Symantec, ar fi obţinut un profit net de 1.7 miliarde de dolari.
Symantec a anunţat că este foarte probabil ca multe dinte cărţile de credit oferite spre vânzare erau false sau anulate, iar conturile bancare, inchise, însă a adăugat că "aceste cifre sunt un indicativ al valorii economiei subterane şi o valoare potenţială a pieţei".
Numerele cărţilor de credit s-au dovedit a fi foarte populare printre hoţii virtuali deoarece sunt uşor de obţinut şi folosit în scopuri frauduloase. Multe dintre metodele preferate de hoţi, ca schemele de phishing, atacuri ale bazelor de date şi fraude cu benzi magnetice, sunt concepute pentru furtul informaţiilor cărţilor de credit.
Existenţa unei pieţe pentru datele furate şi creşterea în popularitate a cărţilor de credit au ajutat dezvoltarea şi multiplicarea acestor metode, se menţionează în raport.
Supravegherea economiei subterane, care a durat trei ani, a dezvăl