Chiar si cea mai buna companie poate avea probleme in momentul in care unii beneficiari nu mai platesc, iar pe timp de criza o problema nerezolvata azi se dezvolta accelerat, multidimensional si cu final imprevizibil, avertizeaza Marinel Burduja, prim-vicepresedintele Raiffeisen Bank.
"Intr-o perioada de criza, contaminarea cu efecte financiare negative este de neoprit. Criza este ca gripa: se extinde in toate directiile, il afecteaza si pe bogat, si pe sarac", spune Marinel Burduja intr-un interviu acordat ZF.
El apreciaza ca in contextul accentuarii efectelor negative ale crizei internationale pe piata locala vor rezista doar companiile "conduse responsabil", cele profitabile, cele care vand produse competitive.
"Numarul victimelor crizei poate fi foarte mare, pentru ca nu am invatat cat de important este sa muncim mai mult si sa cheltuim mai putin. Orice exces se plateste: salarii exagerat de mari, angajari fara criterii de performanta."
Responsabil cu divizia corporate a Raiffeisen Bank, Burduja sustine ca nu se poate vorbi despre inghetarea creditului, ci de o adaptare a bancilor la noile conditii de piata.
"Daca Romania ca tara are resurse in euro extrem de limitate, iar cele din afara au devenit extrem de scumpe, este foarte dificil sa mai facem creditare in euro. Creditul in lei poate fi la fel de bun daca il utilizam corect."
El aminteste ca nicio banca locala nu a acuzat probleme grave pana in prezent, insa sustine ca esential este ca mediile politice si economice sa aiba o atitudine corecta fata de banci.
"Pana acum, in loc sa fie aratata sursa problemelor, se arata inspre banci ca si generatoare ale problemelor, ceea ce constituie o mare greseala."
Bancherul sustine ca nivelul dobanzii unui credit sta in prezent doar in mica masura in mana bancilor.
"Dobanda reflecta un cumul de costuri: un cost de