Intrucat se apropie sezonul sacrificarii porcilor, se impune respectarea unor conditii de sacrificare. Pentru consumul propriu, in cadrul familiei, se pot sacrifica porcii, in gospodaria populatiei, cu respectarea unor conditii de igiena, de protectie a animalelor in timpul sacrificarii, precum si a examinarii carnii, in vederea depistarii trichinelozei.
Directia Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Mures, in perioada 26-27 noiembrie, va instrui pe toti macelarii nominalizati de catre consiliile locale. La nivelul judetului Mures, in cele doua zile de instruire la Statiunea de Cercetari pentru Cresterea Bovinelor din Sangeorgiu de Mures, vor fi instruiti 500 de macelari.
“Urmeaza a fi facute instruiri asupra respectarii conditiilor igienico sanitare, a modului de respectare a legislatiei referitoare la protectia animalului in timpul sacrificarii, precum si a modului de recoltare a probelor, in vederea examinarii lor de laborator, pentru depistarea trichinelozei. Venim in sprijinul persoanelor care trebuie sa fie instruite in acest sens, cum se face sacrificarea, cum se face injunghierea, asomarea, cum se recolteaza probele de trichineloza si din ce zone se recolteaza acestea”, a declarat Ioan Rusu, directorul executive al DSVSA Mures.
Din statisticile DSVSA Mures, judetul Mures are la ora actuala in jur de 160.000 de porci, in gospodariile populatiei, dar si in fermele specializate. Totodata, se preconizeaza un numar intre 50 si 60 de mii de porci sacrificati in gospodarile populatiei.
17 cazuri de trichineloza in 2008
Desi cazurile de trichineloza sunt in descrestere fata de anii precedenti, de la-nceputul anului si pana in prezent, au fost depistate un numar de 17 cazuri din care sapte la porci domestici, doi la mistreti si opt cazuri la ursi. In gospodaria populatiei, riscul apartine persoanei care sacrifica si