Dezvoltatorii imobiliari par sa tina cu dintii de preturile apartamentelor noi construite in Bucuresti. Asta, chiar daca piata este aproape blocata, bancile acorda greu credite ipotecare, iar multi dintre potentialii clienti sunt hotarati sa astepte vremuri mai bune. Din ipostaza de potentiali cumparatori, reporterii "Romaniei libere" au vizitat zece ansambluri rezidentiale noi din Capitala si au constatat ca actuala criza economica nu si-a pus aproape deloc amprenta asupra preturilor locuintelor.
Mai mult decat atat, unii agenti de vanzari au explicat ca exista apartamente al caror pret a crescut cu cateva procente fata de acum cateva luni si ca nu exista nici un motiv ca acestea sa se ieftineasca vreodata. In acest moment, in Capitala nu poti sa cumperi o locuinta noua cu doua camere fara mai putin de 100.000 de euro. Un asemenea apartament situat la periferia orasului, de exemplu in cartierul Prelungirea Ghencea, are o suprafata modesta si finisaje standard.
Bineinteles, pre-turile urca ametitor daca te apropii de centru. In conditiile in care acum un salariu lunar de 1.000 de euro este insuficient pentru obtinerea unui credit de 100.000 de euro, nu poti sa nu te intrebi: "Cui vor sa-si vanda dezvoltatorii imobiliari apartamentele?".
Scenariul a fost unul simplu. Suntem doi tineri pe cale sa se casatoreasca – aveam nume de familie diferite, deci nu puteam pretinde ca am trecut pe la Starea Civila – si care, in momentul de fata, locuiesc cu chirie. Logic, isi doresc un apartament intr-unul dintre blocurile din cartierele nou-construite si, cum au auzit din diverse surse ca piata imobiliara este in criza, iar preturile se duc in jos, si-au zis ca acum este momentul sa actioneze. Din pacate, ne-am inselat. Dupa numeroase vizionari si oferte, cea mai buna a fost de 1.200 de euro metrul patrat pentru un apartament de doua came