Forţat în vremea lui Carol al II-lea să pună ştampila pe cei care trebuiau să iasă învingători, Neagu Djuvara va merge şi la 30 noiembrie la vot, pentru a recupera zecile de ani de alegeri falsificate în comunism.
A votat pentru prima dată în urmă cu fix 70 de ani, în scârbă, după cum îşi aminteşte, la un scrutin de ochii lumii, organizat în timpul regimului lui Carol al II-lea. "Spre sfârşitul anului 1938, Carol al II-lea a făcut un parlament de gen fascist. Teoretic alegerile au fost libere, dar practic toată lumea ştia că trebuie să voteze pentru partidul regelui", povesteşte istoricul Neagu Djuvara. Deşi în acea perioadă era simpatizant legionar, aşa cum recunoaşte, s-a dus la vot, pentru că "dacă nu te duceai cu buletinul tău să votezi erai considerat inamic al regimului".
Istoricul spune că nu era un fan al regelui, deoarece "avea păcate mari din punct de vedere al onestităţii". "Era înconjurat de o bandă de profitori, care, de altfel, erau floare la ureche faţă de cei de astăzi", punctează Djuvara, explicând că şi după 1989 a fost dezamăgit de ce a regăsit în ţară. "Am mers de fiecare dată la vot, chiar şi la 20 mai 1990. Am avut o impresie detestabilă, pentru că îmi dădeam seama că opinia publică era cu totul debusolată".
IGNORANŢI ŞI LUPTE DE STRADĂ
La primele alegeri libere din România, după căderea regimului comunist, Neagu Djuvara a mers prin ţară cu un deputat francez, venit în calitate de observator. "Oamenii, abia ieşiţi din comunism, habar nu aveau pe ce lume trăiesc. Acum s-au mai deşteptat pe jumătate, dar mulţi din ei continuă să fie ignoranţi. Mai ales la sate, votează cum spune primarul, cum spune popa."
Moravurile balcanice din ţara noastră l-au şocat pe Neagu Djuvara şi în tinereţe. "Înainte de 1938 eram student în străinătate, iar bărbaţii votau abia la 21 de ani, vârstă pe car