Românii sunt pândiţi de diabet, boli cardiovasculare şi cancer din cauza alimentaţiei dezechilibrate, a fumatului şi a sedentarismului. Acestea sunt concluziile la care au ajuns specialiştii Ministerului Sănătăţii Publice în urma evaluării stării de sănătate a populaţiei.
Ministerul Sănătăţii a dat publicităţii rezultatele Programului Naţional de Evaluare a Stării de Sănătate a Populaţiei, cu o lună înainte de încheierea lui.
De la începerea programului în 2007 şi până la jumătatea lunii noiembrie 2008 s-au prezentat la medic pentru evaluarea sănătăţii 55% dintre români, adică 43,4% dintre bărbaţi şi 57,6% dintre femei.
Riscul de diabet este dublu la bărbaţi
37% dintre românii evaluaţi prezintă risc de îmbolnăvire. Cel mai mare risc pentru sănătate îl reprezintă diabetul zaharat, la 30% din evaluaţi.
Apariţia acestei boli este de două ori mai frecventă la bărbaţi decât la femei şi de două ori mai frecventă în mediul urban faţă de mediul rural. 7% din persoanele evaluate (805.989) prezintă riscul unei afecţiuni cardiovasculare. Pe locul al treilea este cancerul. 6% din evaluaţi sunt predispuşi la neoplazii, 2,08% au risc de cancer de corp uterin, 1,93% (aproximativ 214.000 de femei) de cancer de col uterin, iar 1,25% de cancer mamar.
Programul Naţional de Evaluare a Stării de Sănătate a Populaţiei a oferit informaţii importante despre stilul de viaţă şi comportamentul alimentar al populaţiei. Procentul bărbaţilor care consumă zilnic carne grasă este de 34% (cel mai mare consum de carne grasă este de 38% în regiunea de sud-vest şi cel mai mic de 23%, în Bucureşti), iar cel al femeilor de 23% (cel mai mare consum, de 29%, în regiunea de sud-vest şi cel mai mic de 14% în Bucureşti).
Consumul de carne grasă este mai mare la ţară (33%) faţă de oraş (21%) din cauză că ţăranii consumă multă carne, în special de porc, di