Sursa: Reuters
O lectură liniştită sau un film gălăgios, cu efecte speciale? Oricare ar fi varianta, românii o aleg din ce în ce mai puţin pentru a se relaxa în timpul liber.
La prima vedere, târgurile de carte se bucură din ce în ce mai mult de succes în rândul vizitatorilor, iar cozile de la standuri sunt de cele mai multe ori interminabile. La fel sunt şi cozile de la ghişeele de bilete la cinema, la sfârşit de săptă mână, iar sălile par neîncăpătoare.
Cu toate acestea, un sondaj realizat de Centrul de Sociologie Urbană şi Regională (CURS) arată că peste jumătate dintre români nu citesc nici măcar o carte pe an, iar peste trei sferturi dintre cei chestionaţi nu merg niciodată la cinematograf. Organizatorii de târguri spun însă că în ultimii doi ani „lectura este în revenire“, după ani întregi de colaps, însă titlurile preferate lasă mult de dorit.
Prejudecăţi înlăturate
Atunci când a apărut filmul, s-a prezis pierderea interesului faţă de lectură, iar când a apărut internetul, se spunea că nici literatura şi nici filmul nu vor mai stârni curiozitatea publicului. Dezbaterile pe tema preferinţei dintre un film şi o carte cu acelaşi subiect nu pot fi concluzionate, iubitorii de lectură vor apăra întotdeauna viziunea scriitorului, iar cinefilii vor aprecia imaginaţia regizorului şi a scenaristului.
De fiecare dată când povestea din paginile unei cărţi ajunge pe marile ecrane, încep să apară şi părerile contradictorii. Sutele de pagini dintr-un roman voluminos şi de valoare pot fi redate pe două ore de bandă magnetică, dar în viziunea regizorului.
Jumătate dintre români nu citesc deloc
În ultimii zece ani, interesul românilor faţă de lectură a scăzut de la an la an. Un sondaj al CURS arată că peste jumătate dintre români nu citesc deloc. Doar două milioane de români