„Istoria critică a literaturii române“ a obţinut trofeul Târgului de Carte. Sursa: Codrin Prisecaru
Lucrarea monumentală „Istoria critică a literaturii române“, de Nicolae Manolescu, a fost desemnată ieri Cea mai râvnită carte a Târgului Gaudeamus. Cu 3.000 de exemplare epuizate în doar cinci zile, volumul de peste 1.500 de pagini apărut la Editura Paralela 45 a pus monopol pe lansările şi vânzările de la Romexpo.
Premiile celei de-a 15-a ediţii a târgului, care s-a încheiat duminică, au fost decernate aseară în foaierul Sălii de Concerte „Mihail Jora“ de Radio România, organizatorul principal al evenimentului desfăşurat între 19 şi 23 noiembrie. Marele trofeu a fost ridicat de Călin Vlasie, directorul Editurii Paralela 45, care şi-a adjudecat şi cel de-a doilea premiu important, cel de excelenţă.
Premiul, în valoare de 3.500 de euro, este destinat finanţării parţiale a unui proiect: Paralela 45 trebuie să editeze un compendiu tradus într-o limbă de circulaţie internaţională după „Istoria critică a literaturii române“.
Editura Humanitas, premiată
Alte cinci premii Gaudeamus, acordate prin votul publicului, au fost obţinute de cinci dintre expozanţi, pe trei categorii, după numărul de titluri publicate anual. Dintre editurile care scot pe piaţă peste 100 de volume noi pe an, pe primul loc s-a situat Humanitas, urmată de Rao şi de Nemira. La categoria 50-100 de titluri, câştigătoare a fost Editura Trei, iar la cea cu mai puţin de 50 - Editura Historia. Premiul Educaţia, destinat uneia dintre instituţiile de învăţământ prezente la târg, a fost decernat Academiei de Studii Economice Bucureşti.
Trofeele Presei „Mircea Sântimbreanu“, pe secţiunile presă scrisă, radio, TV, agenţii de presă şi on-line au fost acordate cotidianului „Jurnalul Naţional“, respectiv Radio Deutsche Welle, TVR Cultural,