Romania risca sa ajunga din nou la mana FMI. Nu este vreo poveste de groaza, ci o posibilitate foarte concreta. Desi apare ca Romania nu doreste - dar cine este Romania in momentul de fata?! -, altii, din centrele de decizie ale lumii, s-ar parea ca, dimpotriva, vor. Si, desigur, va iesi ca ei!
De altfel, zvonurile din piata ca Romania ar putea incheia un nou acord de asistenta si chiar de finantare cu FMI nu au aparut din senin. Si, vorba aceea, nu iese fum fara sa fie foc! Mijloace occidentale de presa au dat acordul ca sigur. Il anunta ca posibil si cercuri bancare de la Viena. La Bucuresti, toata lumea il dezminte. Nici reprezentanti ai FMI nu-l confirma. Dar - lucru cert - o misiune comuna FMI-Banca Mondiala, in urma unei investigatii facute la Bucuresti (despre care se spune ca ar fi fost tocmita de guvernul roman, mai sa fie!) - ar urma sa dea o evaluare asupra starii sistemului financiar-bancar din Romania. Si sa nu uitam controversata degradare a ratingului de tara pentru Romania de catre Standard & Poors si Fitch, in urma careia Romania este lasata singura tara din UE fara asa-numitul "investment grade" (adica pragul la care se recomanda investitii in tara cu pricina) si care suna ca dracu de potrivit cu o pregatire de teren pentru un acord cu FMI. Apropo, mult hulita Ungarie are "investment grade"?! Raspuns: are! Conditii in care pentru Romania, care a ramas fara "investment grade", acordul cu FMI ar putea fi prezentat ca o adevarata salvare.
Evident, daca va fi un acord cu FMI, acesta va fi impus exact pe articulatia argumentelor Standard & Poors: deficit extern imens si nesustenabil in conditiile actualei crize financiare internationale, dependenta masiva a sectorului privat din Romania de finantarea externa, care se scumpeste in aceste conditii.
Sistemul bancar din Romania poate aparea solid. Dar nimeni nu poate sti de fapt situatia