Criza se aşază nepoftită la masa noastră. Consumul de vin, de apă îmbuteliată, dar şi al altor produse înregistrează scădericontinue. În schimb, în mod paradoxal, nu scad vânzările la produsele bio, chiar dacă sunt scumpe.
Francezii mănâncă mai puţine lactate, dar mai multe conserve. Vinul şi apa îmbuteliată sunt rezervate meselor festive. Totuşi, la legume şi fructe, cererea este constantă. Şi, în mod neaşteptat, mai ales în perioade de criză, vânzările la produsele bio nu au scăzut. De fapt, aceste tendinţe se observă în majoritatea ţărilor Uniunii Europene.
MARFĂ BUNĂ CU BANI PUŢINI
Specialiştii suntînsă de părere că trebuie să facem o schimbare în modul nostru de a ne hrăni. Este practic o cursă care are ca deviză: cu bani puţini, alimente dintre cele mai bune. În aceste condiţii, destinaţia preferată sunt magazinele care promit cele mai mari reduceri. Dar, atenţie, tocmai aici s-ar putea să respectaţi cel mai puţin deviza de mai sus. Pentru că nu-i nici un secret pentru nimeni că multe alimente ieftine sunt produse din materii prime îndoielnice. Asta presupune să citim cu şi mai multă grijă eticheta fiecărui produs luat de pe raft. Iar în cazul multor produse, valoarea lor nutritivă poate fi îmbunătăţită acasă, adăugându-le legume sau carne, atunci când le preparăm.
Se estimează că o treime din alimentele cumpărate ajung la pubelă. Concluzia este evidentă: stop risipei! Adică e timpul să cumpărăm strict ceea ce avem nevoie, respectând termenele de valabilitate. Nutriţionistul francez Jean-Michel Cohen consideră că, atunci când nu mâncăm un aliment, îl putem congela pentru a-l consuma mai târziu.Specialistul merge mai departe, spunând că un rest de salată de roşii de la masa de prânz poate foarte bine să fie folosită la o supă de legume sau la prepararea unui sos. Fructele pe care nu le mai mâncăm pentru că sunt prea coapte pot fi f