Şi în urmă cu 71 de ani, campania partidelor a fost „condimentată“ de bătăi, scandaluri la depunerea candidaturilor şi sloganuri populiste.
1 /.
Politicienii de azi par să nu fi evoluat prea mult faţă de predecesorii lor din perioada interbelică, iar modul în care îşi fac campanie nu diferă spectaculos de cel abordat în urmă cu 70 de ani. În 1936-1937, susţinătorii diferitelor partide se luau la bătaie pe stradă, partidul aflat la putere le punea alegătorilor la dispoziţie mijloace de transport spre secţiile de votare, iar politicienii locali ţineau morţiş să se tragă pe sfoară unul pe celălalt ori de câte ori se întâlneau.
„Încălzirea“ pentru parlamentare
Pe 18 februarie 1936 au fost organizate alegeri parţiale pentru desemnarea unui deputat de Hunedoara, pe postul lăsat liber de Mitiţă Constantinescu, numit guvernator al BNR. Scrutinul au fost marcat de o bătaie electorală, pe modelul celei din urmă cu câteva săptămâni, de la Bucureşti.
„(...) Individul Zorgoni Petru, din comuna Densuş, care în ziua de 18 ll 936 pela orele 22.30 după termenarea votări a strâns un grup de circa 30-40 de indivizi din Partidul Naţional Ţărănesc la care lea dat de băut la el acasă până ea îmbătat după care au eşit cu toţi în stradă şi au început să strige trăiască roata (semnul electoral al PNŢ - n.r.). În acest moment a venit un grup de câţiva indivizi din Partidul Naţional Liberal şi au început şi ei să strige să trăiască boata (linia verticală - semnul electoral al PL). Din aceste demonstraţiuni sau luat la bătaie dând cu pietre unii în alţi şi spărgând o fereastră la agenţia Percepţiei Densuş. Atunci individul Zorgoni Petru în loc să liniştească spiritele populaţiei sa dus şi a luat arma de acasă şi a tras două focuri fără să lovească pe cineva“, se arată într-un raport al Legiunii de Jandarmi.
Ieri, „Vagonul“, a