Previziunile macroeconomice din afara s-au inrautatit inca o data ca urmare a datelor si mai proaste din zona euro, subliniind datoria externa. Analistii insa nu mentioneaza ca 85% din datoria externa este privata.
Romania se confrunta cu un nou val de previziuni pesimiste din partea analistilor straini: un raport al ING Bank vorbeste despre prabusirea cresterii economice la numai 1,7% din PIB anul viitor, de la peste 8% in 2008, un analist al Commerzbank afirma ca apelarea la ajutorul FMI ar putea fi inevitabila, iar Moody's anticipeaza pur si simplu crestere economica negativa, adica recesiune.
Asemenea altor banci, ING a revizuit prognoza de crestere a PIB pentru 2009, insa a facut-o mult mai drastic - de la 4% la 1,7%, pe baza unui scenariu de incetinire a creditului la mai putin de 5% pe an si a recesiunii din zona euro. Deficitul extern ar urma sa se ajusteze de la 14,1% la 8,8%.
"Nivelul actual al rezervelor valutare ale BNR (27 mld. euro) este mai mic cu circa 3,5 mld. euro fata de necesarul pentru acoperirea datoriei externe pe termen scurt (21 mld. euro) si a deficitului extern fara investitiile straine directe (9,5 mld. euro). Apelarea la ajutorul FMI ar fi interpretata pozitiv de piete in contextul aversiunii crescute la risc si ar putea tempera posibila migrare a depozitelor de pe lei pe euro", afirma raportul publicat de grupul olandez ING, unul dintre jucatorii financiari care au primit ajutor de la stat pentru consolidarea capitalului.
Tot ieri, agentia Bloomberg a publicat comentariul unui analist al Commerzbank specializat pe pietele emergente, Luis Costa, care este de parere ca Romania ar putea avea dificultati in a rambursa datoria externa de 75 mld. $ fara ajutorul FMI. Costa invoca nivelul deficitului de cont curent si cresterea cheltuielilor guvernamentale. Bloomberg precizeaza ca Romania nu a apelat la ajutorul