Campania de imunizare împotriva cancerului de col a debutat cu stângul, cei mai mulţi părinţi refuzând tratamentul pe motiv că nu sunt suficient informaţi. Sursa: EVZ
Părinţii elevelor de clasa a IV-a se declară bulversaţi de informaţiile despre vaccinurile contra cancerului de col sau, mai bine zis, de lipsa lor, aşa că refuză să-şi vaccineze fetiţele. Unii nu înţeleg de ce nu li se spune care dintre cele două tipuri de vaccin va fi folosit pentru copilul lor, alţii reclamă faptul că vaccinurile sunt insuficient testate şi că nu au destule informaţii legate de siguranţa lor.
Experţii în epidemiologie, ca şi medicii din şcoli spun că pregătirea vaccinării s-a făcut pompieristic. „Ar fi trebuit făcută o informare temeinică, iar imunizarea ar fi trebuit făcută anul viitor, prin februarie“, crede Gheza Molnar, preşedintele Societăţii Române de Epidemiologie. Asta pentru că ministrul sănătăţii a organizat abia la finalul săptămânii trecute o videoconferinţă despre derularea campaniei, licitaţia pentru cumpă rarea vaccinurilor fiind întârziată luni întregi.
Alţii spun că demersul ministrului este electoral. „Campania are o mare doză de populism şi un mod brutal de abordare. Mă bucur însă că suntem în situaţia de a face acest vaccin şi suntem în rând cu ţările civilizate“, comentează Mircea Cinteză, fost ministru al sănătăţii.
El crede că acest vaccin este o revoluţie în medicină, iar faptul că sunt atâtea dispute asupra lui este normal. Cele 110.000 de vaccinuri anticancer, care au costat bugetul Sănătăţii 23 de milioane de euro, au termen de valabilitate până în 2010, aşa că vor putea folosite şi la fetele care vor fi anul viitor în clasa a IV-a.
„Să nu stricăm orzul pe gâşte!“
„Am hotărât să nu ne vaccinăm fata pentru că există destule neclarităţi. Oricum, mi se pare devreme să o imunizăm acu