Pe alegători nu-i interesează politica. Habar nu au cine candidează în colegiul lor. Dacă e vreunul corupt printre ei, şi ce? Indivizii nu vor decât să capete pomană: brichete, pelerine de ploaie sau pungi cu orez şi ulei.
Cam aceasta este opinia politicienilor - uneori sugerată, alteori formulată explicit - despre cei cărora le cer votul: o masă amorfă de păduchioşi, care nu se uită la Realitatea TV şi nu ştiu decât să ceară. Presa este înnebunită după poveştile de acest gen şi face tot posibilul să le confirme. Gazetele sunt pline de reportaje de la periferia Mizilului sau din Ferentari, ilustrate cu fotografii în care apare mereu aceeaşi variantă tâmpă a celebrului Dorel. Alegătorul român, aşa cum este ilustrat în presă şi în relatările candidaţilor, poate fi găsit, de dimineaţa până seara, la cârciuma din sat.
Chiar aşa? Nu cred. Sondajul CURS efectuat pentru EVZ arată că oamenii sunt în continuare extrem de preocupaţi de corupţie. Alături de salarii, aceasta este principala îngrijorare a electoratului. Cu toate acestea, niciun partid nu a atacat, în campanie, tema justiţiei din România. De ce? Ni se sugerează că electorii sunt prea bătuţi în cap ca să le mai pese. Dovada ar fi rezultatul excelent - peste 60% din voturi - pe care urmează să-l obţină Adrian Năstase. Vom vedea.
Dar, în orice caz, nu trebuie să cedăm în faţa modului subtil în care politicienii ne spun: lăsaţi-o baltă cu articolele despre corupţie, pe oameni nu-i mai interesează. Timp de trei săptămâni, de când a început campania, agenda presei a fost stabilită de Geoană, Tăriceanu sau Băsescu. Poate că ei nu sunt interesaţi să discute despre amicii lor cu dosare la DNA. Acum, cu doar o săptămână înainte de alegeri, este prea târziu să relansăm discuţia. Dar, după ce domnii Năstase, Mitrea, Şereş, Mihăilescu şi Chiuariu vor apărea cu fruntea sus în viitorul legisla