Premierul Tariceanu a tinut sa intareasca ideea ca bugetul poate sustine plata pensiilor pana in 2009 si sa infirme declaratia lui Traian Basescu, conform caruia fondurile de pensii nu au bani pentru a acoperi majorarile.
"Avand in vedere si faptul ca fondul de pensii face parte din bugetul consolidat de stat, nu se pune problema incapacitatii lui de a face fata platilor. Situatia este sub control", a dat asigurari primul-ministru Tariceanu, conform unui comunicat remis Ziare.com, marti.
Premierul Tariceanu a mai spus ca, in anumite perioade, pot sa apara unele deficite pe bugetul de pensii. Pensiile nu sunt acoperite integral din contributii nici in tarile Uniunii Europene.
Seful Executivului a dat exemplul Belgiei care contribuie cu 50% din bugetul de stat, Cehia - cu 58%, Germania - cu 20%, Danemarca - 10%.
Potrivit primului-ministru Tariceanu, in ceea ce priveste ponderea cheltuielilor cu pensiile in PIB, in Romania ponderea este de 6,3%, in Polonia - 13,59%, in Ungaria - 9,5%, in Germania aceasta reprezinta 11,8%, iar in Danemarca - 10,8%.
Presedintele Romaniei a afirmat ca fondul de pensii nu are bani sa acopere majorarile facute de Guvern. El a explicat ca fondul de pensii ar mai avea nevoie din buget de 1.3 milioane de euro.
"Fondul de pensii nu are bani sa acopere majorarea pornita in 2007 si devansata la 1 octombrie 2008. Acest lucru arata ca intrebarea mea privind sursele de finantare pentru majorarea pensiilor era corecta", a spus presedintele care a afirmat ca partidele au sustinut ca aceste surse de finantare exista.
"Trebuia sa majoram pensiile intr-un mod inteligent. Pensiile s-au marit in mod egal pentru toata lumea, pentru cei cu pensii mici si cei cu pensii mari. Am discutat cu ministrul Finantelor de cateva ori despre acest lucru", a explicat Traian Basescu, invita