Creşterea creditelor în valută se menţine la un nivel superior celor în lei
Depozitele populaţiei s-au redus cu 0,7% faţă de luna septembrie
Ritmul anual de creştere al creditării s-a încetinit la 44,8% în luna octombrie, comparativ cu 50,5% în septembrie, ajungând la valoarea de 193,06 miliarde de lei, arată datele oficiale ale Băncii Naţionale a României (BNR). Noile norme impuse de banca centrală, deprecierea leului şi creşterea ratelor creditelor în valută, i-au făcut pe românii să evite a se mai împrumuta în valută şi s-au orientat spre cel în lei.
Astfel, creditul neguvernamental în lei, acordat populaţiei, a crescut în luna octombrie faţă de luna septembrie cu 0,9%, în timp ce creditele în valută au înregistrat o uşoară scădere de 1,2%. Exprimat în euro, creditul în valută a înregistrat o creştere de 0,4% luna trecută, faţă de luna septembrie. De altfel, era de aşteptat o încetinire a ritmului de creştere a împrumutului în valută. Analiştii economici chestionaţi de Gândul luna trecută estimau că noile norme de creditare ale BNR îşi vor spune cuvântul printr-o scădere a numărului de credite aprobate de bănci. Numai în cazul creditelor în euro, numărul dosarelor care au primit acceptul de finanţare în luna octombrie a scăzut cu aproximativ o cincime, potrivit datelor comunicate de Credit Zone, companie specializată în intermedierea creditelor cu ipotecă.
Şi economisirea a avut de suferit. Astfel, avansul depozitelor populaţiei şi a firmelor s-a redus de la 32,6%, în luna septembrie, la 25,2% în luna octombrie. Valoarea totală a acestora a ajuns la 140,65 milioane de lei. Totuşi, faţă de octombrie 2007, se poate spune că depozitele în lei ale populaţiei au crescut cu 30% (21% în termeni reali), în timp ce plasamentele în monedă locală a persoanelor juridice au avansat cu 9,7% (2,1% în termeni reali). (A.G.)
Creşterea cred