Oboseala, stresul, supărarea sau unele boli lasă urme pe chipul nostru. Cearcănele sunt primele care ne atrag atenţia când ne privim în oglindă. Cum scăpăm de aceste semne care ne întunecă privirea? Este bine să încercăm mai întâi câteva remedii naturale.
Ceai, lapte, albăstrele
Ceaiul verde este bogat în taninuri care favorizează circulaţia sangvină şi ajută la eliminarea excesului de apă din ţesuturi. Aplicaţi pe pleoape comprese cu ceai sau chiar pliculeţe puse în apă caldă şi răcite. Un alt remediu eficient este laptele rece. Acidul lactic, glucoza şi calciul fac minuni în cazul pungilor de sub ochi. Se folosesc tot comprese sau cuburi de lapte îngheţat.
Apa de albăstrele are efect astringent şi decongestionant asupra pielii, fiind recomandată în cazul pleoapelor umflate. Poate fi procurată de la magazinele cu profil naturist sau poate fi preparată acasă dintr-o mână de albăstrele la o cană cu apă clocotită, care se lasă la infuzat 10 minute. Se aplică în fiecare dimineaţă comprese reci cu această infuzie.
Dr Carmen Madeleine Curea spune însă că aceste remedii au doar efect temporar şi sunt eficiente numai în cazul cearcănelor care apar din când în când după o noapte albă. Cearcănele permanente, vineţii, pleoapele umflate sunt provocate de tulburările circulaţiei sangvine, îmbătrânirea pielii, tulburările hormonale, unele alergii, boli de plămâni, de inimă. Pielea din jurul ochilor este foarte subţire, de aceea orice modificare a stării de sănătate este vizibilă în această zonă. Însă majoritatea persoanelor care au cearcăne le moştenesc de la părinţi. Chiar se spune că fiecare familie are un anumit tip de cearcăne. Crema pentru conturul ochilor nu trebuie să lipsească din trusa de cosmetice a celor predispuşi la cearcăne. Această cremă conţine vitamine şi alte substanţe hidratante care menţin elasticitatea piel