Unul dintre efectele crizei financiare il reprezinta reducerea consumului, multe tari din Uniunea Europeana raportand deja scaderi importante ale acestui indicator. Solutia gasita de companii pentru a determina cresterea consumului a fost reducerea preturilor. Evident, exista o exceptie si aceea se numeste Romania, unde firmele isi transfera scaderea de profit pe spatele consumatorilor prin majorarea preturilor.Reducerea preturilor, cu exceptia mentionata, determina efecte asupra profitabilitati
Unul dintre efectele crizei financiare il reprezinta reducerea consumului, multe tari din Uniunea Europeana raportand deja scaderi importante ale acestui indicator.
Solutia gasita de companii pentru a determina cresterea consumului a fost reducerea preturilor. Evident, exista o exceptie si aceea se numeste Romania, unde firmele isi transfera scaderea de profit pe spatele consumatorilor prin majorarea preturilor.
Reducerea preturilor, cu exceptia mentionata, determina efecte asupra profitabilitatii companiilor multe dintre acestea fiind in situatia de a nu isi mai putea acoperi cheltuielile.
Pentru a stimula consumul si a da un impuls mediului de afaceri, Comisia Europeana ia in calcul varianta instituirii unui nivel unic de 15% al Taxei pe Valoarea Adaugata in toata Uniunea Europeana.
O astfel de masura a fost deja adoptata, unilateral, de catre Marera Britanie, care a redus cu 2,5 puncte procentuale nivelul TVA, de la 17,5% la 15%, masura urmand a intra in vigoare de saptamana viitoare.
Este adevarat ca reducerea TVA va determina pierderi bugetare importante, un exemplu fiind chiar Marea Britanie care estimeaza pentru 2009 o reducere a incasarilor la buget ca urmare a coborarii nivelului TVA de peste 12 miliarde de lire sterline.