Criza imobiliara va permite arhitectilor sa pregateasca mai eficient proiectele viitoare si va aduce un moment de respiro in aceasta breasla dupa o perioada in care proiectele au fost derulate pe banda. Una dintre cele mai mari probleme de pe piata de proiectare a fost utilizarea arhitectului doar pentru a intocmi documentatiile necesare obtinerii autorizatiei de constructie.
Bogdan Babici, proprietarul biroului de arhitectura Tecon, care a castigat anul trecut premiul sectiunii de arhitectura la Anuala din 2007, considera contextul macroeconomic actual favorabil pentru arhitecti, care vor putea pune in valoare mai bine conceptul proiectelor datorita amanarii sau sistarii proiectelor imobiliare, scrie lunarul Business Construct, care va aparea pe 27 noiembrie, impreuna cu Ziarul Financiar.
"Incetinirea ritmului investitiilor de pe piata imobiliara ar putea avea un efect benefic asupra procesului de creatie arhitecturala si implicit asupra produsului de arhitectura ce va fi lansat pe piata in perioadele viitoare. Scaderea numarului investitiilor va acorda, atat dezvoltatorilor, cat si arhitectilor, un timp extrem de important necesar unei mai bune chibzuiri asupra proiectului, ceea ce va duce la sporirea calitatii actului creativ printr-o mai buna contextualizare a conceptelor", spune Babici.
In aceasta perioada pot fi realizate studiile de fezabilitate pentru viitoarele proiecte imobiliare care vor fi incepute dupa ce impactul crizei se va reduce. "Pregatirea unui proiect dureaza in medie un an sau chiar doi, iar in cazul celor de amploare studiile de fezabilitate si conceptul se pot intinde pe o perioada de 4-5 ani, timp in care se fac studii, analize cost-beneficiu, se aleg materialele, echipamentele si tehnologiile care vor fi folosite", explica reprezentantul Tecon. In plus, in momente de criza pot fi realizate studii care sa prezinte n