Peste 110.000 de eleve vor fi vaccinate gratuit, in cadrul scolilor, pe durata campaniei care a inceput ieri si urmeaza sa se desfasoare in 3 etape, timp de 6 luni.
Prima etapa, care a inceput pe 24 noiembrie, va tine pina la inceputul lunii decembrie, administrarea celei de a doua doze de vaccin se va face in cursul lunii ianuarie, iar cea de a treia etapa va fi in luna mai.
Potrivit ministrului Sanatatii, aceste intervale de timp au fost alese pentru a nu se suprapune cu vacantele scolare, deoarece aceste vaccinuri nu pot fi administrate cu intirziere, iar vaccinarea va fi facuta de personal specializat, in cadrul cabinetelor scolare. De precizat este faptul ca parintii pot refuza administrarea vaccinului numai in baza unei declaratii scrise si semnate de acestia.
Campania este organizata de Ministerul Sanatatii in colaborare cu Ministerul Educatiei si Cercetarii si se bazeaza atit pe difuzarea de materiale explicative cit si pe intilniri cu parintii, in cadrul unor sedinte organizate in scoli, pentru ca acestia sa poata decide in cunostinta de cauza daca refuza sa isi vaccineze copiii.
Vaccinul este subiectul unor dezbateri controversate in SUA
Produsul care va fi folosit pentru vaccinarea elevelor impotriva cancerului de col uterin reprezinta subiectul unor ample dezbateri in Statele Unite, unde s-au inregistrat mai multe cazuri de decese si efecte grave in urma vaccinarii adolescentelor americane.
Cele doua vaccinuri administrate elevelor vor fi Gardasil si Cervarix, care au scopul de a preveni infectia cu virusul HPV (papilomavirusul uman, care poate duce la cancer de col uterin).
Gardasilul produs de Merck, precum si Cervarix-ul de la GlaxoSmithKline au fost testate clinic pe o perioada scurta si sint controverse stiintifice asupra eficientei lor pe termen lung