Stefan Poienaru, unul dintre cei mai mari proprietari de terenuri agricole din sudul tarii, a reusit sa-si creeze un business integrat, mizand ca domeniul in care activeaza va deveni cu adevarat profitabil in anii care urmeaza.
Ultima investitie a lui Poienaru se concentreaza pe producerea de biocombustibili, primul pas fiind facut in aceasta toamna, cand s-a semnat un acord pentru o mie de hectare de culturi pentru biomasa.
"Sper ca in perioada urmatoare sa fim un furnizor de biocombustibili din biomasa. Profitabilitatile se duc la 1.000 de euro la hectar, ceea ce nici o alta cultura nu poate sa ne asigure. Primele 20.000 de tone de biomasa le vom putea valorifica anul viitor, dar deja am semnat o colaborare cu cativa investitori greci", a declarat pentru ZF Stefan Poienaru, administratorul Agrofam Holding din Fetesti, care include in proiectele sale viitoare si furnizarea de energie.
Ioan Niculae, proprietarul Interagro, si Adrian Porumboiu, care administreaza grupul Racova Agro Pan din Vaslui au culturi special destinate producerii de biocombustibili si au investit in fabrici pentru acest segment.
Compania din Fetesti, infiintata in urma cu 17 ani, estimeaza pentru acest an o cifra de afaceri de 25 de milioane de euro, in crestere cu aproximativ 25% fata de anul anterior, cand, potrivit datelor lui Poienaru, a inregistrat 20 de milioane de euro.
In sectorul agricol, Poienaru se afla in topul primilor cinci jucatori, cu activitati care reprezinta peste jumatate din businessul intregului grup. El exploateaza in arenda aproximativ 12.000 de hectare de teren in Balta Ialomitei (insula aflata intre judetele Ialomita si Calarasi - n.red.), cultivand in fiecare toamna 7.000 de hectare de grau, intre 4.000 si 5.000 de hectare cu rapita si 1.500 de hectare cu orz, iar primavara 2.000 de hectare cu floarea soarelui si 500 de hectare cu p