Preşedintele american George W. Bush a graţiat luni 14 persoane şi a comutat pedepsele altor două. Bush şi-a rezervat posibilitatea unor noi măsuri de clemenţă în cele mai puţin de două luni în care va mai rămâne la Casa Albă, relatează AFP, citat de Mediafax.
Măsurile anunţate luni nu sunt în favoarea unor personalităţi şi vizează încălcările legilor privind stupefiantele, protecţia animalelor sau a mediului, fapte de fraudă fiscală, delapidări bancare, potrivit unei liste publicate de Departamentul de Justiţie. Acestea ridică la 171 numărul de graţieri şi la opt numărul de comutări de pedeapsă pronunţate de Bush, cunoscut ca fiind zgârcit cu astfel de gesturi în timpul celor aproape opt ani de preşedinţie, a afirmat Casa Albă. "Preşedintele a examinat cu atenţie şi caz cu caz recomandările care i-au fost făcute pentru graţieri şi comutări de pedepse. El va continua să examineze cererile de graţiere", a declarat un purtător de cuvânt, Carlton Carroll.
Ultimele luni de exercitare a puterii de către un preşedinte conduc, de multe ori, la un efort sporit de obţinere a indulgenţei sale. Potrivit publicaţiei Washington Post de luni, personalităţi precum fostul congresman republican Randy "Duke" Cunningham şi fostul guvernator democrat al satului Louisiana, Edwin Washington Edwards, îi cer lui Bush să le micşoreze perioada de detenţie. În cursul ultimelor sale ore ca preşedinte, Bill Clinton a pronunţat zeci de graţieri şi de comutări de pedeapse. Controversate prin numărul lor şi prin cei care beneficiau de ele (cum ar fi fratele vitreg al lui Clinton, Roger Clinton), ele au fost calificate de către unele persoane ca "Pardongate" şi au dus la o anchetă federală.
Purtătoarea de cuvânt a lui Bush, Dana Perino, afirmase săptămâna trecută că se aşteaptă ca preşedintele aflat la sfârşit de mandat să pronunţe graţieri. "Dar nu mă aştept să