Singurele imagini fotografice din ziua de 1 Decembrie 1918 i se datorează lui Samoilă Mârza, născut în comuna Galtiu. Sunt păstrate 14 imagini de exterior, surprinse la Alba-Iulia. El nu a intrat însă în Sala Unirii, unde s-au scris documentele Marii Uniri.
Unirea Ardealului cu Regatul României a fost decisă în realitate de un grup restrâns – delegaţii posesori de mandat oficial. Alături de ei, mii de oameni au mers la Alba. Voiau unirea cu Ţara. Printre ardelenii de rând, pe platoul lui Horea s-a aflat şi fotograful Samoilă Mârza. Lui i se datorează singurele imagini de la eveniment, intrate apoi în manualele şcolare.
După calendarul iulian, valabil în 1918, românii au fost chemaţi la Alba Iulia în 18 noiembrie. Sau 1 decembrie, după cel nou, oficializat mai târziu. Doar noi astăzi, trăind sub tirania timpului ce se mişcă parcă din ce în ce mai repede, vrem să ştim exact-exact în ce zi, la ce oră, dacă se poate minutul şi secunda la care s-a întâmplat un eveniment. Pentru martorii acelei zile unice, data exactă n-avea prea mare importanţă. În satele româneşti, curgerea timpului nu se măsura cu acele ceasornicului. Cântatul cocoşului sau drumul soarelui pe cer vestea că a mai trecut o zi şi că alta stă să-nceapă. Mai mult ca sigur, ţăranii au ştiut doar că trebuie să ajungă la Alba-Iulia duminică dimineaţa. Duminică – zi de sărbătoare, când se programau toate evenimentele importante ale vieţii obişnuite, de la nunţi şi botezuri până la obişnuita horă. Momentele oficiale fuseseră programate să înceapă la ora 10:00.
DECIZIE ÎN CADRU RESTRÂNS
În încăperea botezată ulterior “Sala Unirii” nu putea intra orişicine. Accesul în sală s-a făcut pe baza unui mandat special de reprezentare, numit “credenţional”. Posesorul unui astfel de document demonstra că a fost trimis de o comunitate să voteze în numele ei pentru unirea Transilva