Parlamentarii români vor fi desemnaţi, pentru prima dată, pe 30 noiembrie, pe baza votului uninominal. Alegerea candidaţilor – cu notorietate sau iluştri anonimi - şi nu a listei de partid, votul în alb sau apariţia colegiilor uninominale sunt doar câteva dintre noutăţile acestui sistem de vot. Sursa: Codrin PrisecaruSursa: Codrin Prisecaru
1 /.
Evz.ro, prin intermediul site-ului www.alegeriparlamentare2008.ro, a încercat să vă ţină la curent cu ceea ce s-a întâmplat în campania electorală, pentru ca, în ziua alegerilor, să votaţi în cunoştinţă de cauză.
Pe parcursul acestei săptămâni, preşedintele ProDemocraţia, Cristian Pîrvulescu, va explica cum funcţionează noul sistem de vot, avantajele şi dezavantajele, dar şi posibilitatea de a da un vot de protest în ziua alegerilor.
Evz.ro: Ce înseamnă votul uninominal?
Cristian Pîrvulescu: Votul uninominal poate însemna multe. Pentru unii, înseamnă, mai degrabă, sistemul de repartizare a mandatelor. Dar, aşa cum o spune, de altfel, şi termenul, votul uninominal reprezintă locul unde se votează şi numărul de candidaţi, care pot să devină reprezentanţi. Deci, votul uninominal, din punctul meu de vedere, presupune existenţa unui colegiu uninominal. Deosebim, astfel, colegiile sau circumscripţiile uninominale de circumcrispţiile plurinominale. De exemplu, o localitate reprezintă un colegiu uninominal pentru un primar şi un colegiu plurinominal pentru Consiliul Local, ne referim la numărul de candidaţi înscrişi pe buletinul de vot.
Cât despre sistemul de repartizare a mandatelor de la noi, acesta este mixt. Adică, deşi colegiul e uninominal, împărţirea mandatelor se face proporţional. S-a optat pentru această variantă, ca să nu se piardă votul. Pentru că, în sistemul majoritar, cei care nu au votat cu câştigătorul, nu sunt reprezentăţi.
Dar când vorbim