Romania ar putea primi pana la finele anului 250 mil. euro de la Banca Europeana de Investitii (BEI) in baza unui acord de imprumut in valoare de un miliard de euro semnat ieri cu institutia financiara internationala.
"Maine (astazi - n.r.) va fi discutat in sedinta guvernului ordonanta de urgenta pentru aprobarea contractului de finantare astfel ca vom avea baza legala pentru ca Romania sa poata solicita avansul de 250 de milioane de euro. Suma nu va fi folosita pentru acoperirea deficitului bugetar", a declarat la semnare Eugen Teodorovici, secretar de stat in Ministrul Economiei si Finantelor.
El a precizat ca imprumutul va fi utilizat pentru cofinantarea programelor de investitii aferente domeniilor transport, mediu si competitivitate economica.
De asemnenea, sumele vor putea fi folosite si pentru finantarea altor programe prioritare, eligibile pentru asistenta nerambursabila de la UE, dar care nu beneficiaza in prezent de finantare europeana.
Referindu-se la conditiile acordarii imprumutului, Teodorovici a precizat ca exista flexibilitate ridicata in ceea ce priveste structurarea termenilor si conditiilor facilitatii, respectiv al maturitatii, tipului de rata a dobanzii si chiar a monedei de denominare a tragerii. Numarul maxim de trageri este de 15, tot imprumutul putand fi tras pana la 31 august 2013. Suma maxima care poate fi accesata intr-o transa este de 250 de milioane de euro, valoarea minima fiind de 25 de milioane de euro. Pentru a beneficia de toate tragerile, pentru fiecare transa trebuie dovedit ca exista proiecte pentru minimum 80% din suma.
In ceea ce priveste rata dobanzii, autoritatile pot opta de la o transa la alta pentru o rata fixa sau variabila. Facilitatea nu are prevazute comisioane de administrare sau de neutilizare a imprumutului.
"Conditiile de finantare sunt mai mult decat avantajoase, iar Roma