Intrebare de la oprea:
"daca eu ma duc la vot si votez in alb, nu ma apuc sa mazgalesc buletinul de vot si sa-mi exprim parerea despre "alesii" nostri, ce sanse sunt ca acel buletin sa nu fie "mazgalit" cu o stampila de "votat" pe candidatul care trebuie sa iasa? Merita sa faci efortul de a deplasa pana la sectia de vot pentru a vota in "alb"?"
Raspuns: Nu va putem raspunde la aceasta intrebare, calculul cu privire la oportunitatea exercitarii votului alb si la riscurile fraudarii lui fiind facut de fiecare dintre voi. Va putem insa comunica prevederile legislative, pentru a va ajuta sa cantariti mai bine optiunile.
Astfel, pentru a preintampina eventuale “accidente” de genul celui la care va referiti, BEC a informat (la solicitarea APD) toti presedintii sectiilor de votare ca imediat dupa incheierea votarii si inainte de numararea voturilor acestia trebuie sa sigileze toate stampilele folosite in timpul votarii. Exista, insa, riscul de sustragere sau chiar de falsificare a stampilelor pentru a fi folosite in timpul numararii voturilor de catre cei care participa la aceasta operatiune.
Intrebari de la Paganel:
1. Daca un cetatean merge la vot si doar impatureste buletinul de vot, fara nici o stampila (asa numitul "vot alb") nu credeti ca sunt sanse sa puna cineva stampila "unde trebuie", dintre cei care raman dupa alegeri sa numere voturile? Credeti ca ei nu se pot intelege, ca fiecare sa stampileze, "democratic", o parte din aceste "voturi albe", pe care sa le adauge, la numaratoare, unui partid sau altuia? O fi acest vot utilizat, de ani buni, in democratiiile occidentale, dar acolo corectitidinea este (aproape) "la ea acasa"; in Romania, insa, eu ma indoiesc serios ca aceste voturi albe nu vor fi stampilate de altii, dupa...
2. S-ar putea ca prima intrebare sa fie pur teoretica, din punctul meu de vedere. Asta