În ultimii şapte ani, 410 pelicule româneşti au fost difuzate de 3.135 de ori la televiziuni. Între anii 2001 – 2003, televiziunile descopereau o „comoară”: filmele autohtone produse înainte de 1989. Astăzi, marile posturi ocolesc aceste producţii. „Pionierul” care a descoperit filmul românesc pe tv a fost Florin Călinescu, pe atunci şeful televiziunii Tele 7abc. În acelaşi timp, canalul TVR 2, sub conducerea Sandei Vişan, începuse să difuzeze săptămânal producţiile româneşti.
Succesul celor două posturi i-a determinat pe „greii” pieţei tv de atunci – Pro TV, Antena 1 şi Prima TV – „să dea năvală” peste Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC), instituţia care administrează filmele aflate în patrimoniul naţional, şi să cumpere la pachet pelicule româneşti.
Publicul vârstnic dorea să revadă, iar cel tânăr descoperea pelicule inedite. În acei ani, „Operaţiunea Monstrul” cu Toma Caragiu şi Marin Moraru, programat în prime-time (orele 19 – 23), rivaliza în sondaje cu orice blockbuster al lui... Van Damme.
Din acei ani datează cele mai mari audienţe ale filmelor româneşti transmise la televiziunile noastre. Seria „Brigada Diverse” făcea audienţe de peste un milion de telespectatori la Pro TV sau Antena 1.
Cumpărate cu 800 – 1.200 de dolari bucata (la acea vreme), filmele aduceau venituri din publicitate de zeci de mii de dolari (preţurile erau mult mai mici decât în prezent).
Dar moda a trecut... şi filmul american a revenit la putere. Între timp, Tele 7 abc a dat faliment, iar cele trei televiziuni şi-au conservat poziţiile, dar pe o piaţă mult mai competitivă şi segmentată. În prezent, marile televiziuni nu mai programează filme româneşti în prime-time.
Doar canalele specializate de filme şi generalistele B1 TV şi Naţional TV mai transmit producţii autohtone, dar rareori în intervalul