Comisia Europeana s-a intrunit luni pentru a pune la punct un proiect coordonat de stimulare economica, menit sa combata recesiunea instalata in economiile europene, iar astazi va lansa un program de stabilizare pentru a revitaliza economia comunitara, program care consta in zece initiative care includ reduceri de taxe si impozite, o finantare rapida a infrastructurii comunitare si stimularea masiva a tehnologiilor verzi in sectorul constructiilor si auto.
Guvernele statelor membre ale UE vor primi de asemenea unda verde in moderarea masurilor bugetare restrictive in cursul urmatorilor doi ani, pe fondul unor "circumstante extraordinare", potrivit euobserver.com.
Redactarea pachetului ar putea fi supusa unor modificari de ultima ora inainte ca acesta sa fie prezentat de catre presedintele Comisiei, Jose Manuel Barroso.
In ceea ce priveste costul lansarii si derularii acestui pachet, Barroso a declarat in cursul saptamanii trecute ca va depasi ca valoare un procent din PIB-ul comunitar, atingand un nivel de aproximativ 130 mld. euro.
In cadrul unui discurs tinut luni la Paris, presedintele Comisiei a adaugat ca planul ar putea "sa mobilizeze toate instrumentele disponibile - pe plan fiscal, structural si reglementator - atat la nivel european, cat si la nivel national". "Niciun stat membru nu poate evita criza implementand doar masuri nationale. Economiile noastre sunt mult prea independente", a afirmat Barroso, pledand pentru coordonare si cooperare intre guvernele tarilor UE.
In plus fata de reducerile ulterioare ale ratelor dobanzilor, Comisia este determinata sa relanseze rapid cererea si sa stabilizeze economia printr-un "pachet bugetar coordonat de stimulare, care ar trebui sa fie oportun, cu tinta precisa si temporar".
In realitate, pachetul trateaza o serie de chestiuni, spre exemplu, majorarea cheltuielilor publice in favoar