Jumătate din exploataţii au suprafeţe mai mici de un hectar, trei sferturi nu sunt rentabile. Configuraţia parcelelor pe care se practică agricultura în România arată că doar una din cinci exploataţii poate fi profitabilă după criteriile europene. Potenţialul economic al unei exploataţii agricole trebuie să fie de cel puţin 1.200 de euro pe an pentru a fi considerată rentabilă, indicator numit ESU (1 ESU = 1.200 euro). În Slovenia, 81,6% din exploataţii sunt de cel puţin 1 ESU, în Cehia – 65%, în Estonia – 54%, în Polonia - 47%...
Atenţie: în România, doar 21,6% din exploataţii îndeplinesc acest criteriu al minimei rentabilităţi, potrivit datelor comunicate ieri de Institutul Naţional de Statistică (INS).
În anul 2007, suprafaţa agricolă utilizată care a revenit în medie unei exploataţii agricole a fost de 0,4 hectare, ceea ce înseamnă că – desigur, nu în toate exploataţiile, dar în cea mai mare parte dintre ele – producţia este destinată mai mult autoconsumului deţinătorilor decât desfacerii pe piaţă.
Tot din statisticile oficiale reiese şi că aproape jumătate (44%) din exploataţii utilizează suprafeţe agricole de mai puţin de un hectar, numărul acestora fiind în uşoară scădere faţă de anii precedenţi.
Or, pentru a putea fi rentabilă şi exploatată mecanizat, o suprafaţă trebuie să fie de câteva zeci de hectare, spun specialiştii.
Exploataţii mai puţine, suprafeţe mai mari
Vestea bună pe care am putea s-o deducem din statisticile comunicate ieri de INS este aceea că suprafaţa medie per exploataţie a început să crească, ajungând de la 3,1 hectare în 2002 la 3,5 hectare în 2007.
Logic, numărul exploataţiilor a scăzut proporţional, ajungând în 2007 la un total de 3,93 milioane, cu 12% mai mic decât în 2002. Pe categorii, suprafaţa agricolă utilizată în medie a fost de 2,3