In ultimele zile a revenit in atentia publica o expresie care nu era pusa in directa legatura cu economia autohtona: recesiune. Cei noua ani de crestere continua a Produsului Intern Brut au scos din uz aceasta expresie.Totusi, au aparut analize care vorbesc despre o posibila intrare in recesiune a economiei romanesti anul viitor. Si, pentru ca "recesiune" nu suna prea placut, in vremea cand Romania chiar se afla in recesiune, adica in ultimii ani ai secolului trecut, se utiliza sintagma "crester
In ultimele zile a revenit in atentia publica o expresie care nu era pusa in directa legatura cu economia autohtona: recesiune.
Cei noua ani de crestere continua a Produsului Intern Brut au scos din uz aceasta expresie.
Totusi, au aparut analize care vorbesc despre o posibila intrare in recesiune a economiei romanesti anul viitor. Si, pentru ca "recesiune" nu suna prea placut, in vremea cand Romania chiar se afla in recesiune, adica in ultimii ani ai secolului trecut, se utiliza sintagma "crestere negativa" (cu varianta "crestere zero" atunci cand situatia o impunea) care, din punct de vedere logic este un nonsens.
Ca urmare, fie ca ne referim la recesiune, fie ca ii spunem crestere negativa, aceste variante au fost prezentate ca fiind posibile in legatura cu economia romaneasca.
Exista insa si o perspectiva optimista, cel putin in sensul ca exista si o parte plina a paharului sau, ca sa ne exprimam mai plastic, ca "dracul nu e atat de negru".
Biroul de la Bucuresti al Bancii Mondiale a emis o estimare cu privire la evolutia economiei romanesti potrivit careia "probabilitatea evitarii recesiunii este mai mare decat cea a intrarii in recesiune".
Pe de alta parte, se atrage atentia ca ritmul de crestere se va diminua simtitor si mai mult decat atat, nu se exclude posibilitatea inregistrarii u