ZF prezinta in tabelul de mai jos cele mai importante puncte ale programelor de guvernare (reevaluate din perspectiva crizei economice) asumate de PD-L, PNL si PSD, pe care candidatii la alegerile uninominale din 30 noiembrie vor avea sarcina sa le urmeze odata ajunsi la putere.
Dupa cum indica sondajele, niciunul dintre principalele trei partide incrise in cursa electorala nu va castiga majoritatea astfel incat sa poata asigura guvernarea si sa-si impuna propriul program.
Asadar, partidele vor fi nevoite sa formeze o coalitie sau sa negocieze unele puncte din program pentru a obtine investitura in Parlament.
Cum si ce anume va putea fi negociat ramane de vazut in conditiile in care, cel putin la nivel declarativ, liderii formatiunilor nu sunt dispusi sa renunte la ideile pe care si le-au asumat in campania electorala.
Liderul PNL Calin Popescu-Tariceanu a spus ca partidul sau va face o alianta la guvernare doar cu acea formatiune dispusa sa sprijine ideile liberale. Dintr-o observatie sumara se vede ca partidele de dreapta, PNL si PD-L, au propuneri similare in ceea ce priveste fiscalitatea si planul anticriza: vor mentine cota unica de impozitare de 16% si vor adopta masuri pentru stimularea mediului de afaceri. Pe de alta parte, PSD vrea o cota de impozitare progresiva, in care luxul sa fie taxat suplimentar, iar saracii sa plateasca impozite mai mici la stat.
In ceea ce priveste politica salariala, PD-L vine cu cea mai liberala propunere, desfiintarea contractului colectiv de munca, si in aceeasi vreme promite ca, daca tara nu va fi afectata de criza, salariul mediu pe economie se va apropia de 1.000 de euro in 2012. PNL si PSD au previziuni mai modeste in aceasta privinta.
PD-L propune de asemenea triplarea pensiilor, in vreme ce PSD si PNL anticipeaza ca ele se vor dubla la finele urmatorului ciclu electoral.
Dar logica p