Scumpirea substantiala a creditului in valuta si inasprirea conditiilor de acordare au facut ca soldul finantarilor pentru companii acordate de bancile locale sa scada in octombrie cu aproape doua puncte procentuale fata de luna precedenta, in timp ce finantarile in lei au inregistrat o crestere minima de 0,4%.
De altfel, componenta in lei a fost singura care a continuat sa inregistreze majorari usoare si pe retail si pe corporate, asa incat se profileaza perspectiva unei reveniri a leului in pozitia de moneda de finantare preponderenta, exceptand finantarile pentru clienti locali inregistrate la banci din afara.
Cu toata scaderea din octombrie, viteza anuala de crestere a creditului in valuta ramane net superioara celei a finantarilor in lei: creditul de retail in lei a inregistrat o majorare de 29%, fata de un ritm de peste 74% al imprumuturilor contractate in valuta.
Bancherii considera ca finantarea in lei poate fi o solutie in contextul restrangerii liniilor de credit in euro de la bancile-mama, insa problema ar fi ca nu pot mobiliza resurse pe termen mediu si lung in moneda nationala si exista dificultati la determinarea pretului pentru scadente mai mari, in lipsa unor repere la nivelul pietei.
Pe segmentul de retail, bancile au reclamat ca introducerea noilor norme cerute de BNR face ca un numar mare de clienti sa nu se mai califice pentru obtinerea unui credit, dincolo de reducerea substantiala a sumelor maxime care pot fi imprumutate in noile conditii.
In paralel cu franarea creditului, dinamica depozitelor populatiei si ale firmelor s-a redus de la 32,6% in septembrie la 25,2% in octombrie, valoarea totala a acestora ajungand la 140,6 mld. lei (37 mld. euro).
In urma cu un an, cresterea depozitelor era de aproape 30%. Dinamica depozitelor in lei ale persoanelor fizice a inregistrat o cadere dramatica, de la 53% la 30%. In