Este semnificativ unde s-a dus domnul Mircea Geoana in penultima saptamana a campaniei electorale: in Moldova. Un sef de partid in campanie trebuie sa mearga acolo unde trupele au nevoie de un sprijin apasat; si, cu cat ne apropiem de momentul votului, cu atat mai proaspata trebuie sa fie in constiinta alegatorilor prezenta conducatorilor unui partid; cu atat, memoria omeneasca fiind scurta, sansele de-a face o presiune eficace asupra psihicului sovaielnic sunt mai mari.
"Unde este primejdie sporeste si ajutorarea" a spus poetul. Daca domnul Geoana s-a dus in Moldova in practic ultimul moment al campaniei (saptamana aceasta va fi consacrata unor manifestari mai mult formale) este pentru ca Moldova, care nu punea PSD in trecut mari probleme, este acum schimbata. Cu cat o regiune este mai saraca, cu atat mai sensibila va fi la promisiuni, precaritatea sau mizeria facandu-l pe bietul om sa se agate chiar de iluziile cele mai desarte.
Dar, chiar asa fiind, Moldova s-a transformat. Moldovenii nu mai sunt cei din anii cand partidul dlui Iliescu facea majoritati impresionante la Vaslui sau la Barlad. si analistii de la PSD au atras atentia ca multe dintre feudele traditionale ale partidului sufera de eroziune in zonele sarace, pe care altadata le stapaneau prin-
tr-un amestec de teroare si de vorbe goale. Este un motiv serios de-a pune maximum de presiune asupra unor votanti care incep sa simta schimbarea si percep ca sistemul fagaduintelor vane are o limita.
Caci PSD este, in primul rand, un mare negutator de vant. Acest curent de aer se poate preface intr-o vijelie primejdioasa, o stim prea bine. Dovada este santajul exercitat asupra liberalilor, de-a mari cu 50% lefurile din invatamant. Acum aflam ca fondurile de pensii sunt pe cale de prabusire. Din aceeasi gama sunt amenintarile de-a asmuti asupra Guvernului si celelalte centrale sindic