Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a anuntat miercuri un plan de relansare economica care prevede un stimul fiscal de 200 de miliarde de euro: 170 sunt furnizate de statele membre UE, 30 prin contributia BEI, la care se adauga si o mobilizare din fondurile de la bugetul UE.
Planul anti-criza al Comisiei, care trebuie aprobat de Consiliu pentru a intra in vigoare, are doua componente principale:
- stimulul fiscal de 200 miliarde euro
- investitii pe termen scurt in infrastructura, cresterea eficientei energetice, investitii in tehnologii nepoluante
“Traversam o perioada de criza fara precedent, iar astazi, prin planul nostru de redresare economica europeana Comisia Europeana poate da un raspuns acestei situatii fara precedent", a declarat miercuri presedintele Jose Manuel Barroso inainte de prezentarea Planului anti-criza.
El a spus ca Bruxelles-ul ofera statelor membre o “cutie cu instrumente” (toolbox) pe care sa le foloseasca in functie de nevoile lor specifice. Barroso a dat Romania ca exemplu in grupul tarilor care anul viitor va avea o crestere economica de 4%, in timp ce exista un grup de tari al caror indice al cresterii economice va fi negativ, iar altele vor stagna. “Trebuie sa aplicam un tratament, dar nu trebuie sa folosim acelasi medicament pentru toti”, a spus Barroso.
Prin urmare, Comisia propune un raspuns la criza economica prin stimulente bugetare, dar si prin investitii in anumite sectoare. Scopul este de a aveaun dublu rezultat: pe termen scurt - un raspuns la criza, pe termen mediu si lung - o accelerare a reformelor structurale.
Barroso a subliniat nevoia de actiune coordonata la nivelul UE, pentru a “putea raspunde preocuparilor si nevoilor cetatenilor europeni”, ingrijorati de recesiunea profunda care se anunta.
Comisarul european Joaquin Almunia