Vezi galeria foto10 decembrie 2000. Iliescu castiga al treila mandat la Cotroceni si isi readuce partidul la putere, premier devenind Adrian Nastase. Iliescu castiga alegerile cu un scor zdrobitor (peste 75% din sufragii) in fata lui Corneliu Vadim Tudor, liderul PRM. Temandu-se de ascensiunea extremei drepte, toate partidele democrate i-au dat votul lui Ion Iliescu.
Presedintele de onoare al PSD, senatorul Ion Iliescu, si-a luat ieri adio de la Parlament.
Vreme de 11 ani sef al statului, indiferent daca a ajuns la Cotroceni sau a ratat cursa prezidentiala (s-a intamplat o singura data, in 1996), Iliescu a castigat de fiecare data cand s-au organizat alegeri legislative un mandat de parlamentar. De aceasta data a renuntat sa mai candideze, iar ieri intr-o conferinta de presa si-a luat adio de la Parlament. Ce va face in continuare Ion Iliescu?
"Din politica nu voi iesi decat cu picioarele inainte", spunea el in urma cu cativa ani. Iubitor, in trecut, a ideii de uniune nationala, Iliescu a admis ieri ca lucrurile nu i-au iesit intotdeauna.
In ultimele zile ale campaniei electorale, cand intre ideile vehiculate pentru viitoarea guvernare se afla si aceea a unui guvern de uniune, Iliescu decreteaza ideea moarta si ingropata.
"Guvern de uniune nationala nu prea a mers niciodata, nici in alte perioade. Din experienta anilor care au trecut s-a vazut ca cele mai eficiente au fost guvernele in care un partid si-a asumat raspunderea guvernarii, cu sprijin parlamentar."
Exemplele sale? Guvernele Vacaroiu si Nastase, caracterizate, in opinia sa, prin stabilitate si crestere economica.
Om de stanga autentic, potrivit apropiatilor sai, comunist dupa unii, "Patriarhul rosu", cum a fost denumit in epoca, nu se dezminte nici la cei 78 de ani ai sai. Personajul politic cel mai controversat din istoria postdecembrista si-a aparat ieri ideile de