Obligatiunile corporative vor deveni din ce in ce mai atractive ca instrumente de finantare, pe fondul contractarii creditului bancar, mai ales ca emitentii se vor raporta, in stabilirea randamentelor, la nivelul ridicat al dobanzilor din sistemul bancar, a declarat presedintele BVB, Stere Farmache.
"Cred ca obligatiunile vor capata din ce in ce mai multa importanta in perioada urmatoare. Acestea ii pot conecta pe cei din piata care dispun de lichiditati cu cei care au un deficit de lichiditati", a spus Farmache, in cadrul seminarului EU - COFILE, desfasurat la Sinaia.
El se asteapta la o efervescenta mai mare pe obligatiunile corporative, in conditiile contractiei creditului bancar. “Societatile au nevoie de finantare, iar misiunea unei piete bursiere este sa faca o alocare eficienta a resurselor. Brokerii trebuie sa-si ia in serios rolul de intermediari financiari si sa faca legatura intre cei cu deficit de resurse si cei cu excedent", a explicat presedintele Bursei de Valori din Bucuresti (BVB).
Cititi astazi, in suplimentul Money Wall-Street, un articol care recomanda obligatiunile ca un refugiu pentru investitori.
Farmache a mai spus ca obligatiunile au puncte comune cu imprumutul bancar, dar, ca o deosebire, piata de capital pune fata in fata investitorii, in timp ce deciziile asupra creditelor sunt concentrate in mana directorilor sau a reprezentantilor din banci.
"Obligatiunea corporativa este destul de rar folosita, dar consider ca merita atentia emitentilor in aceste zile, deoarece poate deveni un instrument atractiv, mai ales ca emitentii se vor raporta la dobanzile din sistemul bancar", a adaugat seful BVB.
Farmache a declarat ca obligatiunile in lei emise de institutii financiare internationale, precum Banca Europeana de Investitii (BEI) sau Banca Mondiala, ar putea fi acceptate drept colateral in cazul imprumuturilor l