Comisia Europeana trebuie sa aplice aceleasi criterii si Romaniei, dupa decizia de marti de a retrage 220 de milioane de euro Bulgariei, iar actualele probleme arata ca aderarea Sofiei si Bucurestiului s-a realizat prea devreme, a declarat, pentru NewsIn, europarlamentarul socialist Hannes Swoboda.
Vicepresedintele grupului socialist din Parlamentul European considera ca decizia CE fata de Bulgaria a fost un pas dificil. "Sper ca executivul european s-a gandit bine inainte, pentru ca desigur poate avea si consecinte pentru politica interna. Ce e important este ca guvernului sa i se spuna ce sa faca. In trecut s-au intamplat anumite lucruri in zona coruptiei, e clar, exista si acuzatii in acest sens, iar acum guvernul trebuie sa faca pasi concreti pentru a inlatura aceste deficiente", a spus Swoboda.
Intrebat daca vede consecinte ale acestei decizii si in privinta Romaniei, unde de asemenea sunt inghetate fonduri de preaderare, iar justitia se afla sub monitorizare, Swoboda a raspuns ca "exact aceasta este intrebarea, noi speram ca cele doua tari vor fi tratate la fel, conform acelorasi criterii".
"Fara sa pot judeca in detaliu daca cele doua se afla intr-o situatie identica, criteriile si cerintele trebuie sa fie aceleasi pentru ambele tari", a precizat Swoboda.
Swoboda considera ca de vina este "aderarea timpurie". "Cand s-a stabilit 2007 ca data a aderarii, era clar ca mai multe lucruri nu vor fi indeplinite. Iar dupa aderare de obicei se observa o neglijare a aplicarii regulilor. Asa ca este intr-o oarecare masura o consecinta a aderarii timpurii", a explicat el.
Intrebat daca ar fi fost mai bine ca Romania si Bulgaria sa adere mai tarziu, Swoboda a raspuns ca "presiunea pentru reforme este desigur mai puternica cand inca nu s-a infaptuit aderarea, cand se mai asteapta putin. Nu spun ca era mai bine, dar daca