Sumele colectate in prima jumatate a lunii noiembrie la bugetul de stat au fost de 1,7 mld. lei (480 mil. euro), in scadere cu circa 20% fata de incasarile din perioada similara a anului trecut, desi dupa 10 luni au inregistrat o crestere de aproximativ 30%.
Finantele spun ca de vina pentru scaderea colectarilor sunt activitatea economica incetinita, rectificarile care au crescut programele de incasari, dar si blocajul de pe piata financiara, companiile neavand acces atat de usor la resursele de la banci, ceea ce le pune in situatia de a nu-si putea plati taxele.
Chiar ministrul finantelor, Varujan Vosganian, avertiza la inceputul lunii ca au aparut unele dificultati in colectarea veniturilor din cauza problemelor de lichiditate pe care le au companiile in conditiile in care bancile si-au redus liniile de finantare, pierderile aduse bugetului din cauza neplatii taxelor si impozitelor fiind estimate la circa 1,5 mld. lei. Scumpirea si limitarea accesului companiilor la creditele bancare vin pe fondul crizei financiare internationale, context in care bancile au devenit mai precaute.
Dar reprezentantii Finantelor sustin ca o analiza pertinenta va putea fi facuta dupa data de 25 a lunii, cand expira termenul de plata pentru impozite.
"Sumele colectate pana acum reflecta platile anticipate facute de agentii economici si sumele rezultate in urma executarilor silite. Prin urmare, trebuie sa asteptam sfarsitul lunii si de-abia atunci putem discuta despre incasarile pe noiembrie", a declarat pentru ZF purtatorul de cuvant al ANAF, Andrei Stefan.
In ultimii ani cheltuielile publice au urcat abrupt in noiembrie si decembrie, cand sunt decontate platile pentru proiectele derulate, iar administratiile publice urgenteaza finalizarea planurilor de achizitii. Diferenta este ca in anii precedenti bugetul ramanea pe plus pana in toamna, pentru ca spre fin