Anul 2009 va fi unul de grea încercare pentru retailerii locali. Lipsa de lichidităţi, accesul din ce în ce mai dificil la finanţarea bancară, scumpirea creditelor de investiţii şi dezvoltare îi vor determina pe aceştia să se gândească de două ori înainte să semneze contracte pentru locaţii noi. Mulţi dintre ei au livrat deja depozite/ scrisori de garanţie bancară pentru spaţii ce urmează să fie date în folosinţă în 2010, 2011, imobilizând astfel cantităţi semnifica
Anul 2009 va fi unul de grea încercare pentru retailerii locali. Lipsa de lichidităţi, accesul din ce în ce mai dificil la finanţarea bancară, scumpirea creditelor de investiţii şi dezvoltare îi vor determina pe aceştia să se gândească de două ori înainte să semneze contracte pentru locaţii noi. Mulţi dintre ei au livrat deja depozite/ scrisori de garanţie bancară pentru spaţii ce urmează să fie date în folosinţă în 2010, 2011, imobilizând astfel cantităţi semnificative de cash.
Tot dificultăţile din fluxul de numerar îi vor determina pe aceştia să-şi reconsidere şi contractele pentru unele dintre locaţiile deja deschise.
„Nu ne asteptăm să vedem tranzacţii mari la sfârşitul acestui an. Sunt slabe şanse ca ele să apară şi la începutul anului viitor. Cât suntem de departe de încheierea acestei perioade de expectativă depinde atât de flexibilitatea dezvoltatorilor, cât şi de măsura în care investitorii vor fi convinşi că li se oferă perspectiva unei afaceri în conditii excepţionale. Momentan, interesul investitorilor se manifestă exclusiv asupra produselor finalizate, cu precădere proiecte de birouri sau de uz mixt situate în locaţii premium, cu venituri garantate pe termen lung.” a declarat Mihaela Sandu, Consultant în cadrul departamentului de investiţii al DTZ Echinox.
În ceea ce priveşte segmentul investiţiilor, MAPIC-ul, a scos pe piaţă toate proiectele. Practic, orice dezvol