O echipa de cercetatori polonezi a anuntat rezolvarea unui mister vechi de cateva secole: identificarea craniului lui Nicolaus Copernicus. Ca bonus, aceiasi cercetatori ne propun o reconstructie computerizata a fetei celebrului astronom. Despre ce este vorba? Si, mai intai, care este misterul?
Copernicus necunoscutul
Nicolaus Copernicus n-a fost totdeauna celebru. Cand a murit, in 1543, Copernicus era canonicul catedralei din Frombork, oras in care isi petrecuse cea mai mare parte a vietii. Prea putini din concetatenii sai stiau despre interesul lui pentru astronomie. La 24 mai 1543, data mortii lui Nicolaus Copernicus, cartea care avea sa-l faca celebru - De revolutionibus orbium coelestium (Despre revolutiile sferelor ceresti) - abia fusese tiparita.
Legenda spune ca Nicolaus Copernicus a ajuns sa vada, pe patul de moarte, forma tiparita a ideilor sale care aveau sa schimbe lumea. Insa povestea este probabil apocrifa. Faima lui Copernicus este in mare parte postuma, iar ideile sale incep sa castige adepti abia la sfarsitul secolului al XVI-lea.
Asa se explica, probabil, de ce mormantul lui Copernicus n-a fost identificat in nici un fel. Ca toti predecesorii sai, canonicul catedralei din Frombork a fost inmormantat in biserica, insa sub identitatea cunoscuta de concetatenii sai, acea de om al bisericii. Si fara vreo inscriptie care sa identifice piatra funerara.
In cautarea mormantului lui Copernicus
Cand, cu cativa ani in urma, arheologii polonezi au inceput sa caute mormantul lui Copernicus, ei se gaseau in fata unei situatii paradoxale. Pe de-o parte, aria de cautare era, in principiu, destul de mica: sub dalele de marmura ale catedralei din Frombork. Pe de alta parte, asta semana putin cu cautarea acului in carul cu fan, in conditiile in care catedrala era loc de ingropaciune de peste 600 de