Vaticanul poate fi urmărit în justiţie în cazul abuzurilor sexuale comise de membri ai clerului în Statele Unite, potrivit deciziei unei curţi de apel federale americane, relatează AFP, citat de Mediafax.
Judecătorul Julia Smith Gibbons, care a prezidat cazul a trei reclamanţi, originari din Kentucky, a precizat că Vaticanul ar putea fi urmărit deoarece reprezentanţii Bisericii au acţionat în Statele Unite în virtutea funcţiilor lor. Vaticanul a încercat să se opună unei acţiuni colective, fiind acuzat că ar fi orchestrat tăinuirea abuzurilor sexuale comise de membrii clerului. Justificarea înaintată este că statul papal este protejat de legislaţia care garantează statelor suverane imunitate în tribunalele civile americane în marea majoritate a procedurilor.
Judecătorul a menţionat că există şi excepţii de la această legislaţie. Ea a adăugat că Vaticanul nu poate fi acuzat ca fiind responsabil de abuzurile sexuale comise de membri ai clerului împotriva celor trei reclamanţi pentru că aceste fapte "nu au avut loc (...) în momentul exercitării funcţiilor acestora". Avocatul Vaticanului, Jeffrey S. Lena, a declarat pentru Wall Street Journal că nu este "pentru moment hotărât" să facă apel la Curtea Supremă în această decizie. Scandalurile în care au fost implicaţi preoţi pedofili s-au perpetuat în Statele Unite în ultimii ani, ducând cel mai adesea la acorduri care au subminat reputaţia şi finanţele Bisericii Catolice. Biserica Romano-Catolică a cheltuit, numai în 2007, suma de 615 milioane de dolari, dintre care 526 milioane pentru a pune capăt aceste procese, 23 de milioane pentru sprijinirea victimelor şi preoţilor incriminaţi şi 60 de milioane pentru plata avocaţilor.
Vaticanul poate fi urmărit în justiţie în cazul abuzurilor sexuale comise de membri ai clerului în Statele Unite, potrivit deciziei unei curţi de apel federal