Compania britanica GlaxoSmithKline (GSK) a predat stafeta de lider al pietei farmaceutice romanesti in trimestrul trei al acestui an rivalului elvetian Hoffmann La Roche, dupa zece ani in care a dominat ierarhia principalilor jucatori din industria de profil.
Compania GSK are acum o cota de piata de 6,8% fata de 11% in 2001, in timp ce cota Roche este acum de 7% comparativ cu 3% in 2001. Sanofi-Aventis, acum pe locul doi cu 6,9% din piata, avea in 2001 un procent egal cu cel al Roche.
Reprezentantii GSK au explicat in anii trecuti scaderea cotei de piata prin politica de fixare a pretului medicamentelor la niveluri extrem de scazute. GSK are in portofoliu atat medicamente originale cat si generice. Pe de alta parte, Roche, cu un portofoliu format numai din medicamente originale, activeaza in domenii precum oncologie, virologie si transplant. Produsele elvetienilor sunt in mare parte incluse pe listele de medicamente gratuite si compensate, pentru care bugetele au avut cresteri de la an la an.
GSK a urcat pe prima pozitie in 1998 in momentul achizitiei companiei Europharm, care la acea vreme detinea o activitate integrata (productie, distributie si retail). Achizitia a fost derulata in mai multe etape si i-a asigurat multinationalei o cota de piata cu mult peste cea a competitorilor. In 2001 spre exemplu, potrivit primelor date disponibile, GSK avea o cota de 11%, aproape dubla comparativ cu urmatorul clasat producatorul Sicomed (cumparat in 2005 de cehii de la Zentiva), care detinea doar 6% din piata.
In 1998, compania britanica SmithKlineBeecham, care a devenit ulterior (in 2000) GSK in urma fuziunii cu GlaxoWellcome, a cumparat pentru 29,25 mil. dolari pachetul majoritar de actiuni al Europharm in 1998. Principalii vanzatori din 1998 au fost atunci compania americana Largo Import - Export, care detinea 50% din actiuni, si Mihai Miron