Batalia lui Iuliu Maniu in drumul spre Reintregire
Personalitate politica de frunte a secolului XX, Iuliu Maniu a fost unul dintre factorii decisivi prin care, alaturi de Al.Vaida Voevod, Vasile Goldis, Aurel Lazar etc., printr-o activitate sustinuta in randurile populatiei romanesti si o intransigenta radicala fata de pozitia si pretentiile maghiare de atunci, s-a ajuns la Marea Adunare Populara de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918 unde s-a adoptat in unanimitate Declaratia de Unire a Ardealului cu patria mama, Romania.
Acum, la aniversarea a 90 de ani de la fericitul eveniment istoric ne intoarcem cu piosenia cuvenita la amintirile despre acesti mari romani aparuti in mijlocul milioanelor de romani din Transilvania, omagiindu-le activitatea, platita in final, de multi dintre ei, in frunte cu Iuliu Maniu cu sacrificiul suprem, fiind exterminati de regimul criminal comunist la inchisoarea de la Sighet.
Sigur, despre Iuliu Maniu unii istorici au scris cu obiectivitate. Altii au avut rezerve fata de unele actiuni politice ale acestuia, iar altii, colaborationisti fara scrupule ai regimului comunist, au incercat chiar sa-l scoata din istorie. "Falsul dezghet care s-a manifestat prin anii 60, – scrie prof. Toader Nicoara din Cluj-Napoca – i-a adus doar minima «reparatie», de a-i fi pomenit numele, printre altii, dar niciodata singur, atunci cand se vorbea de circumstantele unirii Transilvaniei cu Romania la 1 decembrie 1918". Cum tot dreptate are istoricul clujean atunci cand declara ca "masele care sunt partase la faurirea istoriei, active ori pasive, (fara sa aiba intotdeauna constiinta acestui fapt) au o memorie scurta, uneori suprinzator de scurta." La randu-i, istoriografia de dupa 1989, cu minime exceptii, n-a facut eforturi sa inteleaga si sa restituie adevarata personalitate a lui Iuliu Maniu... Intre acestea "minime except