» Comisia Europeana doreste sa dea mana libera guvernelor pentru a-si tine in viata activitatile productive si a-si pastra locurile de munca.
» Planul de revitalizare economica propus de Bruxelles vizeaza mai ales stimularea consumului populatiei si cresterea temporara a cheltuielilor publice. El are efecte limitate asupra Romaniei si a celorlalte tari noneuro, care nu-si permit astfel de masuri.
Comisia Europeana (ce) urmeaza sa dea mana libera guvernelor celor 27 state UE pentru a-si instala singure "perfuziile" anticriza, care tintesc stimularea cererii, recastigarea increderii consumatorilor si limitarea impactului recesiunii economice asupra oamenilor. In fapt, planul de revitalizare economica propus ieri de Bruxelles se traduce printr-o relaxare temporara a politicilor bugetare nationale, astfel incat guvernele sa poata cheltui mai mult pentru pastrarea locurilor de munca si pentru stimularea consumului populatiei, chiar daca in acest fel s-ar depasi deficitul bugetar obligatoriu, de 3% din PIB.
Pentru Romania, ca si pentru alte state din afara zonei euro, planul propus de CE va avea efecte limitate, considera analistii economici. "Noi nu avem gradul de libertate pe care il au tarile din zona euro. Departajarea intre tarile euro si noneuro poate avea consecinte teribile privind spatiul de manevra al unui guvern. Noi nu putem scapa de sub control deficitul bugetar si nu putem stimula consumul, deoarece astfel am putea creste deficitele externe si submina increderea in leu", ne-a declarat economistul Daniel Daianu. Efectul final al planului ar putea fi unul benefic si asupra tarilor precum Romania – arata totusi Daianu –, potrivit principiului "corpul mare il trage pe cel mic".
Aplicarea planului CE ar costa circa 200 miliarde euro, in jur de 1,5% din Produsul Intern Brut european. Tarile UE ar urma sa asigure di