Piata constructiilor s-a dezvoltat intr-un ritm haotic in ultimii ani tocmai din cauza cresterilor spectaculoase de 20-30% pe an, dar socul de pe piata imobiliara ar putea ridica standardul proiectelor de constructii, pentru ca va fi mai mult timp pentru pregatirea conceptelor. Timpul devenise prea scump pentru a pregati in amanunt o investitie, situatie care a condus la aparitia unor anomalii in peisajul arhitectural, care cu greu vor putea fi remediate.
Pe langa efectele negative ale crizei, ar putea aparea si beneficii cum ar fi intoarcerea muncitorilor romani din Italia si Spania, care vor veni cu experienta acumulata pe santierele din strainatate, arhitectii vor avea mai mult timp pentru a pregati conceptele, iar calitatea constructiei de locuinte va creste pentru ca potentialii cumparatori se vor gandi de doua ori inainte sa achizitioneze un produs.
Pe fondul crizei financiare, care a redus nivelul vanzarilor de locuinte si al finantarilor bancare pentru investitii imobiliare, o serie de investitori au anuntat inghetarea proiectelor pana la imbunatatirea conditiilor de pe piata. Aceasta situatie le va permite investitorilor sa pregateasca mai aprofundat proiectul si sa-l adapteze la conditiile actuale ale pietei.
Cert este ca s-a incheiat perioada in care se cumpara orice locuinta, iar materialele de constructii se vindeau aproape singure la preturi foarte ridicate.
In numarul curent al revistei Business Construct vom arata cu cat au crescut preturile la materiile prime precum cimentul sau otel-betonul in ultimii doi ani si ce se va intampla daca pretul acestora nu se va reduce anul viitor.
In momente de criza pot fi realizate studii de fezabilitate bazate pe noi tehnologii care sa conduca la ieftinirea produsului final sau la scaderea costurilor de exploatare a unei constructii. De altfel, in perioada urmatoare ar putea fi scoase