Ereditare sau dobândite, miopia, hipermetropia, astigmatismul şi presbiopia sunt probleme de vedere care nu trebuie neglijate. Învaţă să le corectezi pentru că, netratate, ele se pot agrava. Miopia poate cauza dezlipire de retină
Cel mai comun defect de refracţie, miopia afectează o treime din români. O persoană cu un astfel de defect nu poate vedea lucrurile la distanţă, în schimb pe cele de aproape le poate percepe bine.
Miopia este, în cele mai multe cazuri, ereditară. Se manifestă încă din copilărie şi se stabilizează în jurul vârstei de 20 de ani sau poate evolua odată cu vârsta. Există şi o miopie severă, care poate favoriza apariţia unor probleme mai grave, cum ar fi dezlipirea de retină sau glaucom.
Leziunile dau astigmatism
În astigmatism, vederea este neclară, atât de aproape, cât şi de la distanţă. Astigmatismul este ereditar, iar uneori poate fi cauzat de leziuni oculare. Corneea are formă neregulată şi nu există un punct unic de focalizare, de unde rezultă imaginea difuză.
Vederea de după intervenţia cu laser în cazul astigmatismului va fi aceeaşi cu cea dată de ochelarii cu cea mai bună corecţie optică. Mai exact, dacă vederea unuia sau ambilor ochi este scăzută cu ochelari corect prescrişi, ea va rămâne la fel şi după intervenţie.
Hipermetropia se confundă cu presbiopia
Hipermetropia se defineşte ca dificultate de a vedea obiectele apropiate. Globul ocular este mai scurt, iar cristalinul focalizează imaginile în spatele retinei. Este deseori confundată cu presbiopia, o afecţiune cauzată de slăbirea elasticităţii cristalinului, care apare la persoanele în vârstă.
Laserul poate normaliza dioptriile
Lentilele corectoare şi cele de contact sunt cele mai la îndemână soluţii recomandate pentru miopie, hipermetropie şi astigma