Renumitul Ballet Preljocaj, cunoscut în toată lumea, evoluează la Teatrul Naţional din Bucureşti în zilele de 28, 29 şi 30 noiembrie. Celebrul coregraf francez Angelin Preljocaj a creat spectacolul după basmul Fraţilor Grimm pentru Bienala de Dans de la Lyon. Premiera a avut loc pe 25 septembrie 2008. Succesul spectacolului semnat de Preljocaj, pe muzica simfoniilor lui Gustav Mahler, în scenografia feerică a lui Thierry Leproust şi cu nişte costume create de Jean Paul Gaultier, s-a consolidat în luna octombrie la Paris, unde a fost considerat evenimentul cultural al sezonului.
Presa pariziană îl numeşte „această carte de imagini fabuloase oferă secvenţe de strălucitoare frumuseţe” („Le Monde“).
O mare Personalitate a dansului francez
Născut în 1957 în Franţa, din părinţi albanezi, Preljocaj a studiat baletul clasic înainte de a se decide pentru dansul contemporan. În 1984 şi-a întemeiat propria companie de dans, Ballet Preljocaj, care a montat peste 20 de piese.
Este considerat astăzi cea mai reprezentativă personalitate a dansului francez contemporan, baletele sale sunt reluate de trupe din alte ţări, a primit comenzi pentru crearea unor coregrafii de la Baletul Operei din Paris, Scala din Milano sau New York City Ballet.
„Îmi doream foarte mult să creez un mare balet contemporan... şi romantic. Doream să spun o poveste, să deschid o paranteză feerică şi fermecătoare”, mărturisea Preljocaj.
Personajul principal, în montarea lui, este mama vitregă, iar accentul cade “pe voinţa ei narcisistă de a nu renunţa la puterea de seducţie şi la rolul de femeie, chiar cu preţul sacrificiului fiicei sale vitrege”.
Preljocaj şi Walt Disney
În conferinţa de presă de la Bucureşti, asistentul coregraf Claudia De Smet a afirmat că baletul se sprijină mult pe desenele