Romania va avea un nou parlament si guvern dupa alegerile de duminica, cu noi programe si prioritati, dar o constanta ramane relatia cu UE si preocuparea pe care trebuie sa o arate justitiei si luptei anticoruptie. HotNews.ro a intrebat analisti romani si straini, precum si Comisia Europeana, cum vad situatia de dupa alegeri, raportul Romania-UE si lupta anticoruptie dupa 30 decembrie 2008.
Analistii romani si cei din strainatate, familiarizati cu situatia din Romania, cred ca situatia politica de dupa alegeri va fi una zbuciumata, iar tumultul politic nu se va linisti decat dupa alegerile prezidentiale. Indiferent ce partid sau partide vor face guvernul, indiferent cine va fi primul ministru, vor avea contestatari si depinde de care parte se va situa presedintele Basescu.
Un guvern minoritar PDL va avea de facut fata unei opozitii puternice, dar ar puptea fi lasat sa functioneze de teama unor alegeri anticipate, se arata in studiul Economist Intelligence Unit pe luna noiembrie, pus la dispozitia HotNews.ro. Un guvern PSD-PNL ar putea fi sacul de box al presedintelui Basescu, crede Marko Papic, analist la Stratfor, companie de informatii si analize.
Cristian Parvulescu si Alina Mungiu-Pippidi vorbesc despre aceleasi variante, nerespingand ideea unor alegeri anticipate sau chiar suspendarea presedintelui, precedate de o perioada de blocaj politic si de negocieri intense. “Vom sti exact cum se fac aliantele in momentul in care se vor alege presedintii camerelor Parlamentului”, a spus Parvulescu.
“In nicio tara europeana stabila presedintele tarii nu se implica in alegerea primului ministru intr-o maniera semnificativa. Acesta nu este pur si implu un semnal bun pentru restul Europei si va afecta in mod sigur perceptia asupra democratiei romanesti”, crede analistul american de la Stratfor. El adauga insa ca Basescu intelege ac