Lipsa unei majoritati puternice si intrarea la guvernare a Aliantei D.A. PNL-PD alaturi de doi parteneri instabili, PC si UDMR, au influentat decisiv activitatea Parlamentului in ultimii patru ani. Ce avem acum cand tragem linie?
Cele patru formatiuni care au ajuns initial la putere au avut relatii tensionate inca din primele zile ale guvernarii si in aceste conditii a fost greu de asigurat o majoritate constanta pentru sustinerea proiectelor din programul de guvernare al Aliantei.
Asadar, din acele prime zile, legislativul a fost trimis in somaj de catre Guvern, care si-a impus principalele puncte din program prin ordonanta de urgenta sau prin asumarea raspunderii guvernamentale.
Cele mai importante legi adoptate in ultimii patru ani au fost trecute la presiunea Executivului, prin ordonante sau prin asumarea raspunderii guvernamentale, plecand de la legea de capatai a guvernarii de dreapta: introducerea cotei unice de impozitare de 16%. Alte puncte importante din programul de guvernare al Aliantei D.A. PNL - PD, cum ar fi legile proprietatii, legile de reforma a justitiei, pachetul de reforme in sanatate sau votul uninominal au trecut prin asumarea raspunderii guvernamentale - care presupune un vot de incredere acordat Guvernului de catre Parlament.
Cota unica de impozitare, deviza Aliantei D.A. in campania electorala din 2004, a fost primul act normativ adoptat de noul guvern, care a emis o ordonanta de urgenta inaintea anului nou, pentru ca noua reglementare sa se poata aplica din prima zi a lui 2005.
Cota unica a fost salutata de mediul de afaceri si a fost considerata un model in alte tari europene, totusi in legislativ a fost intampinata cu opozitie puternica de catre social - democrati, care aveau singuri aproape 40% din fotoliile parlamentare.
Cota unica de impozitare va da nastere unei prapastii intre saraci si bogat